Gebruikte afkortingen

NSTB – Nederlandse Studenten Turn Bond
STV – Studententurnvereniging
SSN – Studenten Sport Nederland
NSK – Nederlandse Studenten Kampioenschap
NSTC – Nederlandse Studenten Turn Competitie

Hoe werkt een wedstrijd?

Elk jaar worden er 2 NSTC’s, 1 NSK meerkamp en 1 NSK springen georganiseerd voor studententurners in Nederland. Deze wedstrijden worden georganiseerd door Studenten Turn Verenigingen, in de stad van de vereniging die het organiseert. Op de website van de NSTB vind je de agenda van deze wedstrijden (en meer activiteiten).

NSTC en NSK
Een wedstrijddag van deze twee soorten wedstrijden zijn vrijwel hetzelfde. Het verschil is dat NSTC’s worden geörganiseerd onder de vlag van de NSTB, en de NSK meerkamp wedstrijd is de ‘officiële’ studenten turnwedstrijd georganiseerd onder auspiciën van Studenten Sport Nederland (SSN).

Bij een reguliere wedstrijd (sowieso op een NSK meerkamp) wordt er geturnd op alle Olympische meerkamptoestellen. Voor de heren zijn dat: Brug gelijk, rek, ringen, vloer (vierkant), sprong en voltige. Voor de dames zijn dat: Brug, balk, vloer (vierkant) en sprong. Soms besluit de organisatie van een NSTC om een toestelwedstrijd te houden in plaats van een meerkamp wedstrijd. Dan kan je per toestel een medaille winnen.

Globale indeling wedstrijddag:
9.30 – 18.00 Wedstrijd in 2 of 3 rondes
18.00 – 20.00 Eten
20.00 – 03.00 Feest in thema
03.00 – 10.00 Overnachting en ontbijt

Reglementen

De reglementen die door de NSTB worden gebruikt wijken iets af van de reguliere KNGU reglementen. Hier kan je de laatste reglementen downloaden.

Handige overzichten

Onze zustervereningingen

FAQs

Wat kost een wedstrijd?
Op een wedstrijdag doe je meer dan alleen turnen! Je kan je opgeven per onderdeel van de dag, en je betaalt ook per onderdeel. De prijzen per onderdeel worden bepaald door de organisatie, maar mogen maximaal 25 euro per persoon zijn. In praktijk kost deelname aan alle onderdelen dan ook ongeveer 25 euro. Om iedereen te laten ervaren hoe leuk een wedstrijd is, hebben wij een speciale aanbieding voor alle leden die nog nooit eerder een studenten turnwedstrijd hebben gedaan: De wedstrijdkosten (niet de overige onderdelen van de dag) zullen worden gesponsord door de vereniging!
Welk niveau moet ik doen?
Dit moet je zelf inschatten. In het damesreglement staat een uitleg om je hierbij te helpen. Je kunt ook trainers of ervaren leden om advies vragen.
Nemen we een mascotte mee naar de wedstrijd?
Onze mascotte was altijd Peggy de Pegasus, maar sinds kort is er Penus de Pegasus om haar te vergezellen! Peggy is al 10 jaar oud, en maar ze vindt het nog steeds erg leuk om mee te gaan naar wedstrijden en andere activiteiten! Soms wordt ze gebrasd, maar stiekem vindt ze dat niet zo heel erg, dan kan ze weer op avontuur in andere steden!
Wat is brassen?
Brassen is eigenlijk het stelen van de mascotte of vlag van andere verenigingen tijdens wedstrijden en andere activiteiten. Daarom moet er altijd goed op Peggy, Penus en de vlag gepast worden! Mocht het toch voorkomen dat iemand van een andere vereniging een van hen te pakken krijgt, GA ER DAN ACHTERAAN! Als de mascotte of vlag eenmaal is opgeborgen door de anderen, dan gaat hij/zij mee naar hun stad, en kan deze terug verdiend worden door een tegenprestatie. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde, dus naast het turnen, kletsen en supporten is het ook altijd leuk om stiekem plannen te smeden om spullen van anderen te brassen. Succes!
Wat is een meerkamp?
Een meerkamp betekent dat het totaal van alle toestellen wordt gebruikt om de eindstand te berekenen.
Moet ik altijd alles doen op een wedstrijd?
Je hoeft helemaal niets! We vinden het super gezellig als je mee gaat, maar je mag zelf weten wat je allemaal doet. Je hoeft niet verplicht alle toestellen te doen, maar als je er dan toch bent, is het wel leuk om alles gewoon te proberen natuurlijk.
Wat is vierkante vloer?
Vierkante vloer is de houten tumbling, maar dan in heel veel naast elkaar, zodat het een grote vierkante vloer wordt. Je doet op de wedstrijden je oefening op een vierkante vloer, waarbij je moet proberen om overal op die vloer geweest te zijn. Op externe trainingen is er altijd zo’n vloer aanwezig om eens op te oefenen en ervaren hoe groot het eigenlijk is.
Waar kan ik de uitslagen van de wedstrijd vinden?
  Deze komen meestal op de website van de NSTB te staan (hier) maar soms komen ze ook op de facebook groep met Nederlandse Studenten Turnverenigingen (hier).