Geschiedenis Pegasus 2019-2020

D.S.T. Pegasus is ondertussen al weer in zijn 12de levensjaar en bestuur 12 staat op dit moment aan het hoofd van de vereniging (wat niet helemaal het 12de bestuur is, maar dat kun je vinden onder het kopje bestuur.) De vereniging blijft maar groeien met bijna 150 leden! De locatie van de trainingen zijn al een flinke tijd het sport & cultuur centrum van Delft genaamd X. Een groot gemis voor de vereniging was natuurlijk de Drunk Horse, maar door een samenwerking met andere verenigingen hebben we na een succesvolle pilot een nieuw onderkomen voor borrels bij het Cultuurlab.
Al enige tijd is Peggy vermist en doen we het alweer een tijd met medemascotte Penus. Tot ieders verbazing is er bij het introductieweekend een prachtig cadeau gegeven genaamd Pagina, die Penus gezelschap kan houden op de wedstrijden en andere activiteiten.
Sinds dat we trainen in X hebben we maar liefst vijf trainingen verspreid over drie trainingsavonden, gegeven door 3 hoofdtrainers, ondersteund door de studenttrainers. Naast de trainingen in Delft worden ook de externe trainingen in Zwijndrecht vaak bezocht door onze Leden.
Naast de trainingen zijn er ook vele activiteiten die worden georganiseerd door vele verschillende commissies die gevuld zitten met fanatieke leden! Zo zijn er stiekem al best veel activiteiten die elk jaar terug komen, zoals het Pegaweekend, de surfvakantie en de barbecue. Mede door deze activiteiten is Pegasus veel meer dan alleen een turnvereniging! Pegasus brengt alle turners, jong en wat ouder, beginner of gevorderd, uit Nederland of ver daarbuiten, bij elkaar. Samen vormen al deze leden een vereniging die vliegt tot grote hoogte!

Geschreven in 2019 door Thijme Lee
Commissaris van Bestuur 12 der D.S.T. Pegasus

Geschiedenis Pegasus 2013-2014

De Delftse Studenten turnvereniging Pegasus is alweer begonnen aan haar 7e levensjaar. Vorig bestuursjaar (2013/2014) is het vijfjarig bestaan van Pegasus uitgebreid gevierd met een week vol Lustrumactiviteiten. Dit seizoen is het magische aantal van 100 leden aangetikt en dat is uitgebreid gevierd tijdens de verjaardag van Pegasus en onze mascotte Peggy. We zijn nog steeds de grootste studenten turnvereniging van Nederland. Daar zijn we trots op!

Een groot aantal van de leden is actief bij de vereniging. Er worden veel extra activiteiten georganiseerd, er bestaan ondertussen 7 commissies waarbij je aan kunt sluiten, oud-bestuursleden komen nog steeds langs om te turnen en er worden in samenwerking met Euroturn externe trainingen georganiseerd. Die externe trainingen blijken – ondanks dat we sinds dit jaar maar liefst drie trainingsavonden doordeweeks hebben – erg in trek te zijn.

Pegasus is steeds meer een vereniging met tradities. Zo is er sinds 2013 “elk jaar” een interne wedstrijd, gaan we met z’n allen op wintersport en “horen onze pieten tijdens Pegaklaas groen te zijn”. We zijn blij vereerd deze tradities in stand te mogen houden. Want een vereniging met tradities… die blijft nog wel even bestaan!

Geschreven in 2014 door Jouke van der Velden
Voorzitter van het 7de bestuur der D.S.T. Pegasus

Vroege jaren

Hoewel de vereniging op het moment van schrijven pas 2½ jaar bestaat en er dus over dé geschiedenis nog niet echt sprake is, is het denk ik wel interessant en belangrijk om te weten hoe de vereniging tot stand is gekomen en wat er bereikt is in deze nog korte levensperiode.

Vermoedelijk studeren er al tientallen jaren studenten in Delft die zowel op amateur als hoog niveau graag de turnsport beoefenen. Veel studenten kozen ervoor om bij hun oude vereniging te blijven turnen, bij een burgervereniging hun heil te zoeken of zelfs te stoppen en een andere sport op te pakken.

In 2008 ontstond pas de behoefte om een eigen studenten turnvereniging op te zetten door het initiatief van Denise Stoeller. Na uitgebreid overleg met verscheidene instanties bleek het allemaal mogelijk te zijn en kon het bijeen krijgen van de eerste turners en de voorbereidingen voor de daadwerkelijke oprichting beginnen.

30 juni 2008 vond de eerste bijeenkomst plaats in de Ruif met 8 studenten waaronder het toen al gevormde eerste bestuur. Belangrijkste punten deze vergadering waren de Owee en natuurlijk een naam voor de vereniging. Deze avond is de huidige naam nog niet bedacht, maar waren Uitgerekt, eTUrnity en The A-turn wel serieuze opties!

In navolging van deze bijeenkomst is de naam Pegasus bedacht. Pegasus is in één woord een analogie voor alles waar een Delftse turner voor moet staat. Krachtig en sterk, maar toch ook elegant, vliegend door de lucht, maar ook stevig met de benen op de grond kunnen staan, het shinen als sterren aan de hemel en natuurlijk het illustere mythologische imago.

Op de Owee 2008 was dan eindelijk het moment dat geheel Delft kennis kon maken met de nieuwe turnvereniging. De airtumbling trok ontzettend veel bekijks van zowel turners als niet turners en de toon was gezet voor het eerste officiële turnjaar.

Tijdens het organiseren van de Owee, het op gang krijgen van de eerste trainingen en het rondkrijgen van de financiën moesten ook de officiële papieren geregeld worden. Het eerste bestuur heeft een afspraak gemaakt met de notaris en op 8 oktober 2008 was de oprichting van Delftse Studenten Turnvereniging Pegasus een feit.

Geschreven in 2011 door Witek Nawara
Commissaris der activiteiten van het 1ste bestuur der D.S.T. Pegasus en mede-oprichter van de vereniging